Mooi weer, gebruik de resultaten van GreenCHAINge!

Iedere kweker schrikt wel eens als hij zijn product in een winkel ziet staan. Van het prachtige product wat zijn bedrijf verliet, herkent hij niet veel meer. Een deel van de oorzaken zijn terug te voeren naar de temperatuur van de keten vanaf de kwekerij tot de winkel. Nu het lente is en de temperaturen oplopen en iedere schakel heeft belang bij een koele keten.

Binnen het project GreenCHAINge is onderzocht hoe kwaliteit van bloemen en planten, na het doorlopen van de keten, zo constant en voorspelbaar mogelijk gehouden kan worden. Hierdoor kan het afzetgebied worden vergroot en wordt de consument optimaal bediend en worden teleurstellingen vermeden. De VGB, Royal FloraHolland, LTO Glaskracht Nederland en Wageningen Food & Biobased Research werkten in dit project aan het ontwikkelen en beschikbaar stellen van nieuwe kennis voor de sector. Deze kennis is voor de chrysantenketen verwoord in een richtlijn.

Kern van deze richtlijn koelketen voor chrysant: zorg dat chrysanten na oogst direct, goed worden terug gekoeld tot 5˚C met behulp van juiste toepassing van koeltechniek. Monitor en behoud deze lage temperatuur vervolgens door de hele keten, van kweker t/m eindklant.

Download hier de richtlijn. Overige resultaten uit het project zijn te vinden op www.greenchainge.nl.

GreenCHAINge was een publiek-private samenwerking, gefinancierd door Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen en voormalig Productschap Tuinbouw. 

Glastuinbouw Nederland - © 2024