Waterzuivering besproken in de Tweede Kamer

Op 12 oktober stuurde het ministerie van I&M een brief naar de Tweede Kamer met daarbij het hoofdlijnenakkoord dat kort daarvoor was gesloten tussen de ministeries van Infrastructuur & Milieu (I&M) en Economische Zaken (EZ), LTO Glaskracht Nederland, Unie van Waterschappen, Vereniging Nederlandse gemeenten, Ctgb en Nefyto.

Het onderwerp waterzuivering stond al op de agenda van het Algemeen Overleg Landbouw op 14 oktober naar aanleiding van de eerdere brief van I&M over dit onderwerp. Verschillende fracties hebben vragen gesteld over deze zuiveringsplicht. Sommige vragen zijn slechts in algemene bewoordingen beantwoord. Zo “wordt nagegaan” wat de mogelijkheden zijn voor een investeringssubsidie, maar op dit vlak is er geen concrete toezegging gedaan.

Wel werd duidelijk dat de rijksoverheid zich bewust is van het tekort aan installatiecapaciteit om alle bedrijven binnen twee jaar van een zuiveringsinstallatie te voorzien. De ministeries zien collectieve voorzieningen en mobiele installaties als oplossing daarvoor. Met betrekking tot die collectieve voorzieningen is duidelijk aangegeven dat de deelnemende bedrijven na 1 januari 2018 over de benodigde gewasbeschermingsmiddelen kunnen blijven beschikken, ook als de zuivering op basis van het verleende maatwerk dan nog niet in bedrijf is.

Een knelpunt is de uitwerking van eventuele uitzonderingen. Op basis van een vraag over een uitzondering voor SKAL-bedrijven, gaf het ministerie aan dat uitzonderingen op dit moment niet mogelijk zijn binnen de toelatingssystematiek voor gewasbeschermingsmiddelen van het Ctgb.

Guus Meis

Glastuinbouw Nederland - © 2024