Besparen door lagere stooktemperatuur en geavanceerde vochtregeling

Martin Boers is een trotse voorzitter van de landelijke commissie Amaryllis, 43 kwekers betalen namelijk mee aan het onderzoek naar hergebruik van het drainwater en geïntegreerde bestrijding. Dat is het overgrote deel van de bloemen- en bollentelers. Bij het Improvement Centre ligt voor het zesde jaar een grote proef, waarvan de laatste drie jaar met name hergebruik van drainwater wordt onderzocht. 13 mei 2015 kwamen zo'n 35 bij elkaar tijdens het Kenniscafé.

Arca Kromwijk (Wageningen UR Glastuinbouw) gaf tijdens de bijeenkomst een overzicht van de behaalde resultaten op het gebied van energiebesparing. Grofweg kan een extra scherm alleen een besparing opleveren van ongeveer 10%. In de proef werd daarnaast gewerkt met een iets lagere stooktemperatuur en een geavanceerde vochtregeling en daarmee is een veel grotere besparing te behalen.

Recirculatie
Het resultaat van onderzoek naar recirculatie gaf aan dat met Red Lion en Mont Blanc groeiend op perliet en kleikorrels geen verschillen waarneembaar waren tussen vakken met hergebruik van drainwater en het controlevak zonder hergebruik van drainwater.

Jenette Douma (consultant bij Koppert) en haar collega Elianne van Vliet presenteerden de strategieën tegen trips. In de gehele afdeling is Macromite uitgezet. Daarnaast worden drie strategieën onderzocht, namelijk met Swirski-mite, Swirski-LD en met Limonica. Tevens wordt het effect onderzocht van het spuiten, dan wel lvm-men, van een experimenteel middel op narcismijt.

Fusarium
Geïntegreerd telen is absoluut actueel met het wegvallen van chemische middelen volgens Martin Boers. Voor 2016 is verder onderzoek wenselijk om tijdig oplossingen te krijgen voor huidige en toekomstige teeltproblemen. Naast de uitdaging van het geïntegreerd telen is ook Fusarium een groot aandachtspunt voor de nabije toekomst.

Glastuinbouw Nederland - © 2024