Brancheorganisaties en Greenport Horti Campus slaan handen ineen voor actieve leercultuur en regionale innovatiekracht

Glastuinbouw Nederland, GroentenFruit Huis en AVAG ondersteunen de aanpak van de Greenport Horti Campus voor Leven Lang Ontwikkelen in het glastuinbouwcluster. De drie voorzitters van de grootste brancheorganisaties uit het glastuinbouwcluster slaan daarom samen met de Greenport Horti Campus de handen ineen voor een actieve leercultuur en sterkere innovatiekracht in de regio.

De Greenport Horti Campus (GHC) van Greenport West-Holland heeft als hoofddoelstelling om kennis en talent dicht bij de ondernemers te organiseren door middel van een kennis- en Innovatienetwerk. Daarnaast bestaan de doelstellingen uit het zorgen voor voldoende en voldoende opgeleide medewerkers op mbo-, hbo- en wo-niveau, het uitdragen van het ‘intelligente’ imago van de Greenport, de regio promoten als hét internationale kenniscentrum rondom Feeding & Greening the Mega-cities en netwerk- en campusvorming.

Positie versterken
AVAG, Glastuinbouw Nederland en GroentenFruit ondersteunen de aanpak van de Greenport Horti Campus, en dus ook de aanvraag bij het Nationaal Groeifonds. De voorzitters van de brancheorganisaties kwamen daarom deze week bijeen om de handen ineen te slaan: Adri Bom (voorzitter Glastuinbouw Nederland), Annie van de Riet (voorzitter AVAG) en Janine Luten (voorzitter GroentenFruit Huis). Zij kwamen samen met Jolanda Heistek (directeur Greenport West-Holland/Greenport Horti Campus).
Heistek: “Onze regio is wereldwijd toonaangevend op het gebied van teelt, techniek en handel & logistiek. Met de steun van genoemde organisaties voor de Greenport Horti Campus  willen we die positie verder versterken. Dat doen we samen met de ondernemers in de regio. We zijn dus blij met de steun voor onze aanpak.”

Aanvraag Groeifonds
De Greenport Horti Campus doet binnenkort een aanvraag bij Katapult. Deze organisatie monitort driehonderd publiek-private-samenwerkingen tussen mbo, hbo en bedrijven en heeft een aanvraag gedaan bij het Nationaal Groeifonds voor de doorontwikkeling van dit type samenwerkingsverbanden. Daarvoor heeft Katapult in totaal 210 miljoen euro toegezegd gekregen. In de zomer wordt besloten welke vijftien van de negentien ingediende projecten een bijdrage krijgen.
Als de aanvraag wordt goedgekeurd, dan ontvangt het een bijdrage uit het Nationaal Groeifonds voor de komende vier jaar van 9 miljoen euro, met uitzicht op nog 3 miljoen voor het vijfde en zesde jaar. Die bijdrage wordt gebruikt voor een nóg betere samenwerking tussen bedrijven en onderwijs. Zo kunnen de Greenport Horti Campus en partners ervoor zorgen dat medewerkers sneller digitaal vaardiger worden en beter kunnen omgaan met de vraagstukken rondom energieneutraal. Door deze aanpak van Leven Lang Ontwikkelen blijven bedrijven in het glastuinbouwcluster concurrerend.

Op de foto van links naar rechts: Adri Bom (voorzittter Glastuinbouw Nederland), Janine Luten (algemeen directeur GroentenFruit Huis), Annie van de Riet (voorzitter AVAG) en Jolanda Heistek (directeur Greenport West-Holland/ Greenport Horti Campus).

Jacqueline Kroon

Glastuinbouw Nederland - © 2024