Butisan S straks ook inzetbaar in crambe, Chinese kool, koolrabi, sierkool en pioenroos

Op verzoek van de sector heeft het Ctgb besloten het gebruiksgebied van het middel Butisan S uit te breiden met de toepassing met de teelt van crambe, Chinese kool, koolrabi, sierkool, pioenroos (Paeonia sp.), snijgroen en de veredelingsteelt en basiszaadproductie van spinazie, bieten, brassica sp. en bloemisterijgewassen.

“Het is zeer belangrijk en een grote wens dat voor de open teelten een bodemherbicide, zoals Butisan S, inzetbaar wordt voor sierkool, paeonia en snijgroen”, aldus Aad Vernooy, netwerkcoördinator Snijbloemen van LTO Glaskracht Nederland.

De uitbreiding van de toelating is aangevraagd door fabrikant BASF Nederland B.V., de Coördinator Effectief Middelenpakket van LTO Glaskracht Nederland, Brancheorganisatie Akkerbouw en Plantum. Het Fonds Kleine Toepassingen, dat gefinancierd wordt door de Productschappen Tuinbouw en Akkerbouw en het ministerie van Economische zaken, heeft de uitbreiding gefinancierd.

Het gebruik in de genoemde teelten is op basis van een ‘derdenuitbreiding’ en beoordeeld conform artikel 51 EG 1107/2009. Voor deze uitbreiding is geen werkzaamheids- en fytotoxiciteitsonderzoek uitgevoerd. Gebruik van dit middel in deze teelten is daardoor voor risico en verantwoordelijkheid van de gebruiker.

Expert Centre voor Specialty Crops
De etiketuitbreiding van Butisan S is een voorbeeld van samenwerking tussen diverse organisaties in het Expert Centre voor Specialty Crops. Dit Expert Centre is een kennisnetwerk toegesneden op kleine teelten en de middelen en methoden die van belang zijn om deze veelal hoogwaardige, innovatieve teelten in Nederland en Europa mogelijk te blijven maken.

Jeannette Vriend

Glastuinbouw Nederland - © 2024