Column: Aardwarmte versnellen

Al een jaar lang probeert LTO Glaskracht Nederland samen met andere partijen op allerlei manieren oplossingen te vinden om versnelling in aardwarmte te realiseren. Financiering is momenteel het grootste knelpunt. Daarom zoeken we naar oplossingen in achtergestelde leningen, extra garantstellingen, garantieregelingen voor risicoafdekking, zoals in Frankrijk, andere inzet van SDE+, Europese Investeringsbank, verbreding SEI-garantieregeling, Europese fondsen enzovoorts.

Een aantal mogelijke oplossingen hangt nog steeds in de lucht, maar voor toepassing zijn we afhankelijk van overheden, banken, staatssteuntoetsen, politieke wil en noodzaak. Vanuit ons standpunt lijken het allemaal inkoppertjes, maar steeds weer duiken bezwaren op.

Besparing
Geothermie is een belangrijke mogelijkheid om in de toekomst minder aardgas te gebruiken in de glastuinbouw. LTO Glaskracht heeft dit in afspraken en plannen met het rijk de laatste jaren ook zo neergezet. Aardwarmte heeft de mogelijkheid om zo’n 10 tot 20% van het Nederlandse glastuinbouwareaal te verwarmen. Dat kan dus een besparing van 500 miljoen m3 aardgas opleveren.

In onze sector draaien nu elf projecten, die met veel inspanning, doorzettingsvermogen en overleg van betrokken tuinders zijn gerealiseerd. Daarbij moesten veel problemen en onverwachte tegenvallers worden overwonnen. Met staatssecretaris Dijksma sloten we vorig jaar het Versnellingsplan Geothermie af. Doel hierin is om van 1 tot 2 projecten naar 4 tot 5 projecten per jaar te gaan.

Grote risico's

Echter is van versnelling nu nog geen sprake. Het lijkt juist of de rem er op staat. Hiervoor zijn meerdere oorzaken te benoemen. Ten eerste is bij tuinders vaak onvoldoende eigen vermogen aanwezig om investeringen tussen de 10 en 20 miljoen te doen. Ten tweede is  sprake van diverse grote risico’s, die onvoldoende kunnen worden afgedekt. Deze komen met name tijdens de exploitatiefase voor. Dat levert gemiste kansen op, want veelal is sprake van een rendabele business case. In de SDE+ regeling is aardwarmte sinds 2012 goed opgenomen en kan er subsidie op de onrendabele top gekregen worden. Dit is echter een exploitatiesubsidie, die pas gaat lopen als de bron geslaagd is en er warm water naar boven komt. De hobbel in de projecten zit juist in de ontwikkelfase daarvoor.

Nu de gaskraan in Groningen geknepen moet worden en we ook niet afhankelijk willen zijn van Rusland voor ons gas is geothermie een uitstekende kans om gasverbruik echt te verminderen. Deze boodschap houden we de politiek ook voor met daarbij de vraag om te helpen de knelpunten bij financiering en risicoafdekking op te lossen.

Glastuinbouw Nederland - © 2024