EU-kopstukken trappen verkiezingen Europees Parlement af: “Tuinbouw van strategisch belang”

“Land- en tuinbouw is van strategisch belang voor Europa. Een groener, gezonder en weerbaarder Europa valt en staat met een veerkrachtige sector. Onze telers kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan klimaatmitigatie en biodiversiteitsherstel. Ook produceren onze telers dagelijks gezonde voeding, waarmee we de Europese voedselsoevereiniteit borgen. De land- en tuinbouw vormt daarmee het hart van de Europese Unie,” zo stelden diverse Europese kopstukken tijdens de bestuursvergadering van koepelorganisatie COPA-COGECA. “Van polarisatie naar samenwerking,” dat is de inzet van partijbonzen na de verkiezingen.

Aftrap verkiezingen
Deze laatste bestuursvergadering van COPA-COGECA voor de stembusgang vormde de aftrap van de Europees Parlementsverkiezingen van 6 juni 2024. Europarlementariërs van alle politieke partijen gingen met de EU-landbouwvoorzitters in debat over de uitdagingen en kansen in de sector. Namens Glastuinbouw Nederland sloot voorzitter Adri Bom-Lemstra en EU-lobbyist Jesse Schevel aan.

Eerlijke beloning en inzet op innovatie
Centraal stonden onderwerpen als klimaatmitigatie en biodiversiteitherstel. Niet alleen met hun producten maar ook in hun werk willen tuinders en coöperaties bijdragen aan de verduurzaming van Europa. De sierteelt publiceerde eerder al een manifest om de vergroeningsambities van de EU te ondersteunen. Europarlementariërs gaven aan dat telers eerlijk moeten worden beloond voor hun duurzaamheidsinzet. “Boeren en tuinders zijn niet het probleem, maar onderdeel van de oplossing,” zo weerklonk het in Brussel. Glastuinbouw Nederland sprak met de politici over hoe de sector een rol wil spelen in het versnellen van de energietransitie en de ontwikkeling van een circulaire economie in Europa, zoals uiteengezet haar eigen manifest.

In lijn met het verkiezingsmanifest van COPA-COGECA spraken de Europarlementariërs ook over onderzoek en innovatie. Innovaties als nieuwe veredelingstechnieken, groene gewasbescherming en digitalisering staan hoog op de Europese agenda van het nieuwe Europarlement en de nieuwe Europese Commissie. Onderwerpen die topprioriteit zijn voor Glastuinbouw Nederland om de sector verder te kunnen verduurzamen.

Meer samenwerking
’s Avonds werden de landbouwvertegenwoordigers, waaronder Glastuinbouw Nederland, door Belgisch premier Alexander De Croo ontvangen in de Plantentuin van Meise. Als tijdelijk voorzitter van de Raad van Europese ministers benadrukte hij dat “landbouw en de EU elkaar zijn kwijtgeraakt.” Namens de lidstaten sprak hij de wens uit om de verbinding opnieuw op te zoeken. De Croo wil weer beleid gaan maken op basis van vertrouwen, niet gebaseerd op wantrouwen zoals vandaag de dag. Samen met het nieuwe Parlement en de nieuwe Europese Commissie wil hij inzetten op een goed verdienvermogen, eerlijke concurrentie en rendabiliteit voor tuinders.

Glastuinbouw Nederland verwelkomt de inzet van de Raad om gezamenlijk op te trekken in een financieel gezonde en duurzame glastuinbouwsector in Europa.

Jesse Schevel

Glastuinbouw Nederland - © 2024