Glastuinbouw in de media: Interview Adri Bom-Lemstra in het FD

Dat de glastuinbouw de laatste tijd regelmatig negatief in het nieuws komt is een feit. Dat de stellingname, van onder andere politici en landelijke media, vaak is gebaseerd op onjuiste informatie of een incompleet beeld, is een gegeven. Met die constatering nam Glastuinbouw Nederland recentelijk contact op met de redactie van Het Financieele Dagblad. Dat resulteerde eind maart in een uitgebreid interview van het FD met voorzitter Adri Bom-Lemstra.

In het interview passeerden onder andere de uitspraken van Klaas Knot president van de Nederlandse Bank de revue. Hoewel ze het daar eigenlijk niet mee over wil hebben, weet de voorzitter van Glastuinbouw Nederland de uitspraken van Knot feilloos te pareren. Strijdbaar merkt ze in het FD op te vaak te horen: jullie exporteren te veel, dus laten we daar maar mee stoppen. “Maar dan denk ik: ja, jongens, dan begrijpen jullie het niet.” Dat onderbouwt ze door te benadrukken dat de glastuinbouw onderdeel is van een brede, innovatieve keten. “Zaadbedrijven bijvoorbeeld zijn heel innovatief en goed voor 5% van het hele onderzoeks- en ontwikkelingsbudget in Nederland. En dan heb je nog kassenbouw, logistiek, wetenschap. Het tuinbouwcluster is veel groter dan alleen de productie.”

Arbeid en gas
Die keten kan volgens Adri Bom-Lemstra alleen zijn kracht behouden als ook de productie in ons land gevestigd blijft. Daarbij denkt ze vooral aan de ingewikkelder producten, zoals bepaalde soorten tomaatjes en paprika’s, maar ook potorchideeën. “Dat zijn producten waar veel meer kennis bij komt kijken, ze hebben een hogere toegevoegde waarde.” Op gebied van automatisering kan en moet de sector nog slagen maken. Het tekort aan arbeid en de opwaartse druk op lonen zullen volgens Adri Bom-Lemstra aanhouden. “De noodzaak om sneller door te ontwikkelen op automatisering is nu wel echt aanwezig. Het zal een versnelling krijgen.”
Gevraagd naar het hoge gasverbruik van de glastuinbouw, schroomt de voorzitter niet om de ambitie van de sector uit te spreken. “We hebben met elkaar een doel: gasgebruik moet weg uit de tuinbouw. In 2040 willen we klimaatneutraal zijn. Wij zijn de eerste sector in Nederland die het aandurft om dat te zeggen.”

Zuid-Europa
In het interview benoemt Adri Bom-Lemstra verder de keerzijde van verplaatsing van de teelt naar Zuid-Europa. Als argumenten noemt ze het gebrek aan gietwater en de grotere behoefte daaraan in bijvoorbeeld Spanje en Italië, maar ook de hogere inzet van chemische gewasbescherming. Afsluitend breekt ze een lans voor de sierteelt in Nederland. “Bloemen en planten brengen geluk aan heel veel mensen in ons land en de ons omringende landen.

Via deze link kunnen abonnees van het FD het hele interview teruglezen.

Roger Abbenhuijs

Glastuinbouw Nederland - © 2024