Groen geluk in de horeca

Er komt steeds meer horeca waar het verhaal van het product er toe doet. Waar de kok met pure smaken en echte producten kookt. Waar oude technieken en ambachten weer floreren, voedsel weer van lokale leveranciers afkomstig is en waar de beperking van de seizoenen juist de kracht is van het menu.

Echt en puur gaat ook over groen
Iedereen die al op deze manier met voedsel bezig is weet dat dit niet iets is dat snel zal overwaaien. Juist omdat het leven van steeds meer mensen steeds minder in contact lijkt te staan met de ritmes van de natuur, is er meer behoefte dan ooit om die verbinding weer te vinden. En dus gaat deze beweging richting authenticiteit niet alleen over voedsel, maar ook over het beleven van natuur. En waarom zouden we alleen in de donkerste dagen planten in de vorm van bomen naar binnen dragen? Januari is een uitstekende maand om die verbinding vast te houden en ook de horeca structureel groen te maken.

Groen is onze ‘oer’ mode
Steeds meer onderzoek toont aan dat wij ons van nature gelukkig voelen als we omringd zijn door een natuurlijke setting. De naam van deze wetenschap is biofilie: de  liefde die wij van nature voelen voor alles wat natuurlijk is. Uitzicht op groen of water maakt mensen rustig. Het gebruik van natuurlijke (dempende) materialen maakt dat we ons thuisvoelen.  We voelen ons niet alleen beter in de natuur en in natuurlijk aandoende omgevingen, we blijken ook sneller te herstellen, beter te presteren, creatiever te zijn en... in natuurlijke omgevingen meer te besteden.

Gezonde lucht, goede akoestiek
Er is inmiddels overtuigend onderzoek dat aantoont dat planten de lucht zuiveren van Vluchtige Organische Stoffen (VOS). Dit zijn veel voorkomende chemische stoffen als Ammoniak of Formaldehyde waartoe ook veel vieze luchtjes als zweet of alcohol behoren. Planten maken de lucht frisser (meer zuurstof, minder CO2), en, ook heel plezierig, minder droog. Ook dat is voor horeca  interessant. Zeker als je bedenkt dat flinke volumes planten ook de akoestiek kunnen verbeteren.

Het programma
Op maandagmiddag 16 januari 2017 is in de Greennest Gallery, onderdeel van Biotoop Dijkspark, op Dijksgracht 6, 1019 BS Amsterdam, precies te zien wat mogelijk is met groen in (bedrijfs)restaurants of café’s. De middag begint om 13.00 en eindigt om 17.00 uur met een borrel.

Het is een bomvol en inspirerend programma:  Marco van Leeuwen van Air so pure vertelt welke planten de lucht het beste zuiveren. Martijn Loderus van Varipar legt uit wat de mogelijkheden zijn van LED verlichting, Een zeer tevreden restaurant Fortuyn deelt de ervaring van project en een jaar draaien met een flinke groene wand en tenslotte inspireert Philip van Traa van Grown Downtown met zijn projecten in de horeca. Toegang is gratis, maar de plaatsen zijn beperkt, dus even inschrijven op greennest.nl is gewenst.

Uiterste inschrijfdatum: 13 januari 2017, 12.00 uur.

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door Greennest Gallery in samenwerking met Into Green en wordt mede mogelijk gemaakt door Stimuflori.

Dewi Hartkamp

Glastuinbouw Nederland - © 2024