Hoe ziet de toekomst van de Greenport Aalsmeer eruit?

Een mooie vraag waar niemand het precieze antwoord op kan geven. De ontwikkelingen gaan tegenwoordig zo snel (en veranderen ook steeds) dat het onmogelijk is precies te voorspellen hoe de Greenport Aalsmeer er over een paar jaar uitziet. Wat we wel weten is dat het gebied strategisch heel goed ligt t.o.v. grote steden, Schiphol, onderwijsfaciliteiten (op alle niveaus) en handelsstromen. Volop kansen en keuzes die moeten worden gemaakt omdat niet alle kansen tegelijk kunnen worden opgepakt.

Naast veel kansen zien we ook dat delen van de Greenport verpauperen. Soms met ondernemers die willen stoppen, maar niet kunnen of niet weten hoe ze kunnen afbouwen. Rondom gebieden dichtbij Schiphol en de steden worden glastuinbouwbestemmingen (illegaal) gebruikt voor caravans, Schiphol parking en andere functies die niets met glastuinbouw te maken hebben. 

Kortom, er ligt een hele grote opgave om deze Greenport vitaal te houden en de belangen zijn erg groot. Binnen de Greenport werken dagelijks 50.000 mensen fulltime bij teeltbedrijven, de veiling, handelsbedrijven, exporteurs, tuinbouwleveranciers en veredelaars in bloemen en planten. Deze bedrijven zorgen met elkaar voor een omzet van € 3 miljard per jaar.

De Stuurgroep Greenport Aalsmeer, waarin LTO Noord Glaskracht zitting heeft, zette in februari 2015 een belangrijke stap door de Ruimtelijke visie voor de sierteeltregio Aalsmeer vast te stellen. In deze visie worden 40 glastuinbouwgebieden onderscheiden die zijn ingedeeld in 5 categorieën. Op zich zegt een indeling nog niet zoveel omdat het bestaande situatie beschrijft. Waar het om gaat is hoe met die gebieden wordt omgegaan zodat ondernemers weten waar ze aan toe zijn.

Investeringen
LTO Noord Glaskracht dringt bij Greenport en provinciale overheden erop aan dat investeringen in CO2-aanvoer en energie van wezenlijk belang zijn voor het voortbestaan van de Greenport. Het is, naast de grondprijs, een van de meest belangrijke vestigingsfactoren. Daarnaast vinden wij dat illegaal gebruik van bestemmingen niet de oplossing is voor verpauperde gebieden. Weliswaar biedt het op korte termijn voor een individuele ondernemer inkomsten, maar voor de sector als geheel is het geen oplossing. Ook voor al deze illegale situaties en verpaupering moet een oplossing worden bedacht. Wij gaan deze discussie niet uit de weg en zoeken samen met onze gebiedspartners naar oplossingen om voor de sector een vitale Greenport voor de toekomst te creëren, 

De grote vraag is hoe de visie wordt omgezet in een concrete uitvoeringsagenda, zodat er beweging en doorbraken in gebieden komen. De strategie voor deze uitvoeringsagenda wordt momenteel met betrokkenen in het gebied ontwikkeld.

Hans van Geest

Glastuinbouw Nederland - © 2024