Landelijke commissie Bladgroente goes oversees

De landelijke commissie Bladgroente van LTO Glaskracht Nederland is met ENZA in februari 2015 naar Engeland geweest. In twee dagen werden verschillende bedrijven in de regio’s van Leeds en Liverpool bezocht. Er is een duidelijk verschil tussen bladgroentetelers in beide gebieden.

De telers in de regio van Lancaster (Liverpool) zien nog mogelijkheden en perspectief in de teelt en investeren en innoveren nog. We zagen daar diverse bedrijven met een goede uitstraling. In Yorkshire (Leeds) zijn bijna geen opvolgers op de teeltbedrijven met als gevolg dat die bedrijven veelal stilstaan of achteruit gaan. Voor beide gebieden geldt dat als er gebouwd wordt er bij voorkeur lage tweedehands kassen neerzet worden om de kosten zo laag mogelijk te houden. Ook wordt vrijwel nergens gestookt. Het gewas wordt vorstvrij gehouden.

Prijzen
De prijsvorming verloopt moeizaam. De supermarkten doen wat ze al tientallen jaren doen: “inkoopprijzen verlagen totdat het niet meer kan”. Al lijkt er bij de supermarkten een klein en licht besef te komen dat ze de telers ook iets moeten gunnen om productbeschikbaarheid te behouden. De kropsla heeft een zware concurrent in het winkelschap aan de ijsbergsla, die naar verhouding veel goedkoper is. In Engeland groeit het areaal Little Gem ten koste van de kropsla en de curly (krulsla). Met vooral een lage kostprijs is er nog steeds een markt om bladgroente te telen in Engeland. 

De commissie is zeer hartelijk ontvangen en heeft een open gedachtewisseling met hun overzeese collega’s gehad. 

Joke Vreugdenhil

Glastuinbouw Nederland - © 2024