Landelijke commissie Sla brengt bezoek aan Limburg

De landelijke commissie Sla van LTO Glaskracht Nederland bezocht dinsdag 13 januari drie bedrijven in Limburg. Allereerst werd door de commissie vergaderd op het bedrijf van Harrie Thijssen. Hierbij vormde de aanhoudende problematiek van wortelduizendpoot en fusarium wederom een belangrijk agendapunt.

Vervolgens werd plantenkwekerij Gipmans Planten in Venlo bezocht. Hier kreeg de landelijke commissie een rondleiding, gegeven door de gewasmanager Sla: Jaap van den Beukel (tevens voorzitter vakgroep bedekte teelten LLTB). Uitermate interessant was om te zien op welk hoogwaardig niveau dit bedrijf inzet om een duurzame teelt van sla op water gerealiseerd te krijgen.

Het bedrijf zet in op triosla. Door de innovatie waarbij sla op grote schaal op water geteeld wordt, blijven teeltaspecten als de juiste EC, de watertemperatuur en gewasbescherming bijzondere aandacht vragen. Het grote voordeel van de teelt op water is waarschijnlijk de teeltsnelheid − het aantal rondes sla op jaarbasis in een duurzaam teeltmedium. Per kap staat vanaf het oogstpad naar achter de sla in oplopende grootte zodat de oogstbare sla steeds vanaf de achterkant naar een centrale oogstlijn wordt gevoerd. 

Als derde bedrijf bezocht de landelijke commissie Sla retailer Jan Linders. Hier kreeg iedereen een boeiende rondleiding met als aandachtspunt uiteraard de AGF-afdeling. Er werd ruim de tijd genomen om over de producten te discussiëren.

Glastuinbouw Nederland - © 2024