Optimale ketens voor potplanten

Binnen het Project GreenCHAINge is afgelopen jaren voor een aantal gewassen onderzoek gedaan door Wageningen UR Food & Biobased Research. In dit onderzoek is gekeken de transporteerbaarheid bij optimale en suboptimale transporttemperaturen en het effect van de vochtigheid en temperatuur van de potkluit en het bloeistadium op de transporteerbaarheid. Het onderzoek is uitgevoerd met anthurium, phalaenopsis, cyclaam en potroos.

Direct toepasbaar voor de praktijk
Het onderzoek geeft antwoorden op de volgende praktijkvragen:

  • Wat is het optimale temperatuurtraject en wijkt dit af van wat nu gangbaar is?
  • Hoe lang zijn de genoemde soorten te transporteren bij de optimale temperatuur?
  • Bij welke suboptimale temperaturen zijn potplanten te vervoeren en hoe lang?
  • Hoe groot kunnen verschillen in transportgevoeligheid zijn tussen verschillende cultivars?

Kwaliteitsverloopmodel
Wageningen UR Food & Biobased Research ontwikkelt binnen het project GreenCHAINge ook een kwaliteitsverloopmodel. Dit model geeft inzicht in het verloop van de kwaliteit in de keten. Om modellen te kunnen ontwikkelen voor het verlies van kwaliteit van potplanten afhankelijk van tijd en temperatuur, is het noodzakelijk dat de grenzen van de mogelijkheden gezocht worden. Daarom zijn de planten ook blootgesteld aan combinaties van tijd en temperatuur die de planten niet kunnen verdragen. Voor het maken van modellen is het ook van belang om te weten wanneer het fout gaat. Komende periode worden de modellen gevalideerd door een herhaling van een aantal proeven en daarna in de praktijk.

GreenCHAINge is een project van VGB, Wageningen UR Food & Biobased Research en LTO Glaskracht Nederland en wordt gefinancierd door het ministerie van Economische Zzaken; Topsector Tuinbouw en het Productschap Tuinbouw.

Arthur van den Berg

Glastuinbouw Nederland - © 2024