Project GreenCHAINge krijgt vervolg

Afgelopen twee jaar voerde LTO Glaskracht Nederland (eerst nog als LTO Groeiservice) in samenwerking met de VGB en Wageningen UR Food & Biobased Research het project GreenCHAINge uit.

Eind vorig jaar is het projectonderdeel Plantgezondheid in de multimodale keten afgerond, maar het project GreenCHAINge loopt nog door tot eind 2016. Begin dit jaar leverden het Productschap Tuinbouw en de VGB, waarmee LTO Glaskracht Nederland betrokken blijft bij het project, nog een bijdrage. Waar mogelijk wordt er bij de exportketens samenwerking gezocht met het Kenniscentrum Product- en Ketenkwaliteit van FloraHolland.

Veranderende afzetketens
De afzetketens voor planten en snijbloemen worden langer. De gemiddelde verblijfsduur in de keten neemt toe door de inzet van multimodale vervoersopties (met name trein- truck- en eventueel binnenvaart varianten). Randvoorwaarde voor kwaliteitsbeheersing in de keten is een goede kwaliteit bij de oogst. GreenCHAINge geeft veel aandacht aan 'meer grip op startkwaliteit'. De kweker bepaalt de startkwaliteit aan het begin van de keten. Idealiter weet de kweker waar zijn product heen gaat en houdt daar rekening mee bij cultivar keuze en in de teelt. In samenwerking met de exporteur houdt hij ook rekening met verpakking en het transport.

Kwaliteitsverloop
Er is echter nog weinig inzicht in hoe de staat van het product bij de oogst doorwerkt op het kwaliteitsverloop verderop in de keten; vooral bij lange ketens is dit van groot belang. GreenCHAINge pakt dit op door kennis te vergaren over de ‘startkwaliteit’ van allerlei rassen op de tuin en dat te combineren met variërende transportomstandigheden in de keten. Naast methodeontwikkeling (wat te meten, hoe en wanneer), blijkt dat open en beter communiceren over kwaliteit, maar ook over de opgetreden teelt- of oogstomstandigheden én de conditionering naar de volgende schakel in de sierteeltketen, veel kan opleveren. Het monitoren en uitwisselen van kwaliteitsgegevens van sierteeltproducten tussen ketenschakels is cruciaal om excellent product te leveren.

GreenCHAINge is een project van VGB, Wageningen UR Food & Biobased Research en LTO Glaskracht Nederland en wordt gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken, Topsector Tuinbouw en het Productschap Tuinbouw.

Arthur van den Berg

Glastuinbouw Nederland - © 2024