Waterschapsbestuurder Wiegert Dulfer bezoekt glastuinbouw in Legmeerpolder

Wiegert Dulferlid van het Dagelijks bestuur van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht bezocht donderdag 4 februari het glastuinbouwgebied Legmeerpolder. Bart Oostveen, regiobestuurder afdeling Aalsmeer van LTO Glaskracht had een mooie mix van bedrijven bereid gevonden om Wiegert Dulfer te laten kennismaken met de glastuinbouw, met de focus op water.

Bij Quakelplant (hedera’s) lichtte Wout van Tol toe hoe hij sinds een half jaar volledig gesloten teelt. Door de inrichting van zijn watersysteem en inbouw van diverse filters en buffervoorzieningen kan hij zijn hoofdgewas hedera en een periode in het jaar dahlia’s kweken zonder dat er restwater hoeft te worden geloosd. Wout van Tol: "Het volledig gesloten telen begint met inzicht op je bedrijf van welke stromen er zijn, hoe ze lopen en op welke manier je ze kan hergebruiken in de teelt."

Aansluitend werd het bedrijf Arcardia (chrysanten) bezocht. Onder leiding van René Eikelenboom werd de chrysantenkas bezocht en het gebruik van gewasbescherming en de mogelijke emissie naar het milieu besproken. Alle aanwezigen waren het eens dat samenwerking met collega’s, gemeente en waterschap nodig is om per gebied tot de meest optimale invulling van de zuiveringsplicht te komen. De tijdsplanning is niet erg ruim. Wiegert Dulfer gaf aan: “Als er ideeën voor samenwerking zijn klop dan tijdig bij ons aan, wacht niet tot dat het 5 voor 12 is. De verantwoordelijkheid mag dan bij de telers liggen, we delen als waterschap graag onze kennis van zuivering.”

De ochtend werd afgesloten bij Van Rijn Roses, waar Dirk van Rijn diverse innovaties op zijn bedrijf liet zien gericht op verminderen van chemische gewasbescherming en het optimaliseren van hergebruik van water in de teelt. Met name de aanpassingen in de water technische ruimte maakte indruk. Ook hier kwam weer naar voren dat het kennen van je waterstromen op het bedrijf de basis is voor een zoveel mogelijk gesloten watersysteem.

Glastuinbouw Nederland - © 2024