Wordt de VAR-verklaring afgeschaft?

De VAR-verklaring wordt veel gebruikt om vooraf fiscale zekerheid te verkrijgen over de wijze waarop de Belastingdienst een bepaalde arbeidsrelatie kwalificeert. Nu lijkt het erop dat deze verklaring definitief verdwijnt.

Opdrachtgevers die werken met ZZP'ers verlangen vaak dat de ZZP'er een geldige VAR-(wuo) verklaring kan overleggen. Hiermee voorkomen opdrachtgevers dat zij achteraf alsnog loonheffing moeten betalen, indien blijkt dat de ZZP'er toch als werknemer moeten worden aangemerkt. Het risico van het alsnog betalen van loonheffing ligt dan volledig bij de ZZP'er.

Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties
In een wetsvoorstel dat eerder was ingediend bij de Tweede Kamer was het voorstel om de VAR-verklaring te vervangen door de 'Beschikking Geen Loonheffing'. Voor een correcte BGL zouden beide partijen verantwoordelijk zijn. Vervolgens is dat wetsvoorstel echter gewijzigd na veel kritiek vanuit diverse werkgeversorganisaties, vakbonden en zzp-organisaties. Het gewijzigde wetsvoorstel is inmiddels onder de naam Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties aangenomen door de Tweede Kamer en ligt momenteel ter behandeling bij de Eerste Kamer. Het gewijzigde wetsvoorstel houdt in dat de VAR-verklaring alsnog verdwijnt in 2016. Daar komt echter geen 'Beschikking Geen Loonheffing' voor terug.

Overeenkomsten toetsen
Om zekerheid te verkrijgen over een arbeidsrelatie is het nu de bedoeling dat opdrachtgevers en -nemers de Belastingdienst voorafgaand aan het aangaan van overeenkomst kunnen verzoeken om de overeenkomst te toetsen en daarbij een fiscale kwalificatie af te geven. Partijen kunnen zodoende zekerheid verkrijgen omtrent de loonheffingen. Het idee is om reeds beoordeelde overeenkomsten (geanonimiseerd en met toestemming van partijen) openbaar te maken, zodat deze gebruikt kunnen worden door derden. Er kunnen nu al overeenkomsten ter toetsing worden ingediend op het adres alternatiefvar@spam-protectbelastingdienst.nl. Ook wenst de Belastingdienst zelf een aantal voorbeeldovereenkomsten te produceren, waar facultatief gebruik van gemaakt mag worden.

Zodoende kan vooraf zekerheid worden verkregen over de vraag of een bepaalde arbeidsrelatie gekwalificeerd moet worden als een zuivere opdrachtrelatie of een werknemer-werkgeverrelatie. Van belang hierbij is wel dat in de praktijk daadwerkelijk gewerkt wordt conform de (vooraf goedgekeurde) overeenkomst. Indien blijkt dat partijen in de praktijk afwijken, kunnen zij alsnog worden geconfronteerd met (na)heffingen loonbelasting. 

Al geen aanvragen mogelijk voor 2016
Hoewel het wetsvoorstel nog door de Eerste Kamer aangenomen moet worden, is de verwachting wel dat de VAR-verklaring definitief verdwijnt. De Belastingdienst anticipeert hier reeds op door overeenkomsten op te vragen. Er kunnen bovendien momenteel al geen VAR-verklaringen voor 2016 meer worden aangevraagd.

Voorbeeldovereenkomsten
LTO werkt aan voorbeeldovereenkomsten voor leden die hier behoefte aan hebben. Deze overeenkomsten zijn door de belastingdienst getoetst. Houdt de nieuwsbrief in de gaten of informeer over een aantal weken bij de werkgeverslijn land- en tuinbouw, via telefoon 088 888 66 88.

Glastuinbouw Nederland - © 2024