Borgstelling ook voor marktinnovaties

SIGN organiseerde in maart 2014 bij het ministerie van Economische Zaken de bijeenkomst 'De Innovatiesprong'. In het activiteitenprogramma dat SIGN hiervoor opstelde en tijdens de bijeenkomst kwamen de systeemwijzigingen die nodig zijn om de tuinbouw de omslag te laten maken van procesgerichte innovaties naar marktgerichte innovaties aan bod.

Veel glastuinbouwondernemers bleken investeringen in nieuwe producten of diensten niet bij hun bank gefinancierd te krijgen. Het ministerie van EZ heeft daarop gewerkt aan een nieuw garantiestelsel, dat eind oktober 2016 is gepubliceerd.

Voor productinnovaties zoals de iGreen Plant Bag (zie foto) is het vanaf 1 januari 2017 mogelijk om garantstellingen van de overheid te krijgen.

Een landbouwinnovatie is nu breder gedefinieerd: product, productieproces of concept bestemd voor toepassing in de primaire landbouw dat een vernieuwing en een verduurzaming inhoudt met als oogmerk het onderscheidend positioneren van een landbouwproduct in de markt. De inzet van SIGN twee jaar geleden, heeft geleid tot bredere financieringsmogelijkheden voor de marktinnovaties uit de tuinbouw.

Bekijk hier de flyer Innovatiesprong met het complete programma.

SIGN is een initiatief van LTO Glaskracht Nederland en heeft voor de uitvoering van haar innovatieprogramma Waard&vol groen een alliantie met het ministerie van Economische Zaken.

SIGN
Glastuinbouw Nederland - © 2024