Invloed van gewas, klimaat en licht op biologische bestrijding met roofmijten

Roofmijten, van de familie Phytoseiidae, zijn in veel gewassen van enorm belang voor de biologische plaagbestrijding van trips, witte vlieg en spint. Naast de specialistische spintbestrijders Phytoseiulus persimilis en Neoseiulus californicus worden diverse generalistische soorten ingezet. In veel kasproeven zijn en worden nog steeds verschillende roofmijten getest. Dit is belangrijk om te bepalen met welk gewas de roofmijten affiniteit hebben. Door de variatie in het aanbod van roofmijten is het mogelijk om per gewasgroep de meeste geschikte soort te kiezen.

Variërende resultaten
Het verwarrende bij deze proeven is dat de resultaten variëren. Het lijkt erop dat niet alleen het gewas en de prooien in het gewas van invloed zijn op de resultaten met roofmijten, maar ook de teeltomstandigheden. Het is moeilijk aan te geven welke roofmijt het meest geschikt is voor welke omstandigheden, omdat de kennis over de eigenschappen van roofmijten ontbreekt of is opgeslagen in verschillende publicaties die niet altijd toegankelijk zijn voor telers en voorlichters.

Doel onderzoek
Het doel van dit onderzoek is de belangrijkste kennis over eigenschappen van generalistische roofmijten in kaart te brengen, om daarmee een beter advies te kunnen geven over de inzet van roofmijten in de glastuinbouw. Dit onderzoek kan ondersteunend zijn aan verschillende projecten waar de effectiviteit van roofmijten in gewassen worden vergeleken. Dit zal hopelijk leiden tot effectievere biologische bestrijdingsprogramma’s of in sommige teelten tot een verlenging van de periode waarin biologische bestrijding effectief kan worden toegepast.

Arthur van den Berg

Glastuinbouw Nederland - © 2024