Inwerkingtreding modelovereenkomsten ter vervanging VAR uitgesteld

In september werd u geïnformeerd over het wetsvoorstel Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) waar het afschaffen van de VAR, met ingang van 1 januari 2016, voor zzp’ers een belangrijk onderdeel van is. Omdat de voorbereidingen voor invoering van deze wet minder vergevorderd zijn dan verwacht, heeft Staatssecretaris Wiebes van Financiën deze week besloten de invoering in ieder geval uit te stellen tot 1 april 2016. Ook de Eerste Kamer moet nog instemmen met deze wet. Op dit moment wordt door branche-organisaties, waaronder LTO Nederland, hard gewerkt aan modelovereenkomsten die de VAR moeten gaan vervangen.

In de nota geeft Staatssecretaris Wiebes aan dat de voorbereiding vordert, maar dat een volledig dekkend stelsel van modelovereenkomsten niet voor 1 januari 2016 gereed is. De streefdatum voor inwerkingtreding wordt daarom verschoven naar 1 april 2016. De geldigheidsduur van de bestaande VAR’s wordt ook verlengd tot 1 april 2016 en voor startende zzp’ers blijft het mogelijk om een VAR aan te vragen.
 
Overeenkomst opstellen
Het wetsvoorstel DBA stelt voor dat opdrachtgevers en opdrachtnemers vooraf hun arbeidsrelatie kunnen laten beoordelen door de Belastingdienst. Hiervoor dient een overeenkomst te worden opgesteld, waarin staat omschreven op welke manier en onder welke omstandigheden opdrachten worden uitgevoerd. De Belastingdienst zal deze overeenkomsten beoordelen voor wat betreft de vraag of er loonheffing en premies sociale verzekeringen moeten worden ingehouden. De opdrachtgever en de opdrachtnemer hebben dan vooraf zekerheid en kunnen in principe niet achteraf met een naheffing loonheffing geconfronteerd worden.
 
De Belastingdienst publiceert (algemene) voorbeeldovereenkomsten op de website. U kunt als opdrachtgever of zzp’er zelf een overeenkomst opstellen en deze ter beoordeling voorleggen aan de Belastingdienst. LTO Nederland ontwikkelt ook een voorbeeld modelovereenkomst die ter toetsing aan de Belastingdienst zal worden voorgelegd. Overeenkomsten die voor 1 februari 2016 worden voorgelegd aan de Belastingdienst, zullen voor 1 april 2016 zijn beoordeeld. Het hebben van een voorbeeld modelovereenkomst is van belang voor agrarische ondernemers die zzp’ers inschakelen, maar ook voor agrarische ondernemers die zelf als zzp’er actief zijn. Wij adviseren u om deze ontwikkelingen even af te wachten voor u zelf investeert in het ontwikkelen van een overeenkomst.
 
Implementatietermijn
Als de nieuwe wet door de Eerste Kamer wordt goedgekeurd verdwijnt na 1 april 2016 de VAR en kunnen voorbeeldovereenkomsten worden gebruikt. Tot 1 januari 2017 geldt een implementatietermijn waarbij alle opdrachtgevers en opdrachtnemers de tijd hebben om zo nodig hun werkwijze aan te passen aan een werkwijze die is voorzien in een voorbeeld- of modelovereenkomst. De Belastingdienst houdt wel toezicht gedurende deze implementatietermijn en zal ook waar nodig waarschuwen en partijen er op wijzen op welke punten een aanpassing van hun werkwijze nodig is om buiten dienstbetrekking te werken.

Werkgeverslijn land- en tuinbouw

Glastuinbouw Nederland - © 2024