Kalanchoë toekomstbestendig met minimale energie en remmiddelen

Kalanchoë is onder gesimuleerde winterse omstandigheden goed onder full-LED te telen en bij meerdere rassen ook zonder het gebruik van remmiddelen. Dit blijkt uit onderzoek in de klimaatcellen bij Plant Lighting. Daarbij waren blauw licht en vooral verrood in het spectrum belangrijk voor het compacter houden van de plant en bij een aantal rassen ook voor het voorkomen van doorwas.

Foto: Kalanchoë Don Amarillo, uit de kasproef (links) en de klimaatcel (rechts). In beide proeven zijn geen remmiddelen gebruikt.

Bij het opschalen van de proef naar een demonstratieteelt in een proefkas bij het Delphy Improvement Centre bleek energiezuinig telen ook mogelijk. Echter, de plantkwaliteit was onvoldoende in de eerste teelt van oktober tot en met december 2023. Temperatuur en belichting waren zeer vergelijkbaar tussen de klimaatcel en kasproef. In beide proeven werd geteeld bij een temperatuur van 21°C.

Belichting werd in de lange-dag opkweekfase in beide proeven laag gehouden om energie te besparen, slechts 30 μmol/m2/s en geen verrood. Daarna kregen de planten een aantal weken korte-dag (10 uur) waarbij met maximaal 150 μmol/m2/s mét verrood werd belicht tot een dagsom van 6 mol/m2. Vervolgens zijn de planten weer onder een lange-dag (16 uur) afgekweekt met dezelfde dagsom licht, zodat beter gebruikgemaakt kon worden van natuurlijk daglicht en belicht kon worden op de uren dat elektriciteit gemiddeld minder duur is.

Hoewel het eindproduct bij de klimaatcelproef van goede kwaliteit was en de meeste rassen zonder te remmen aardig compact waren, was de plantvorm bij de demonstratieproef nog niet optimaal. Bij alle rassen die zowel in de klimaatcel stonden als in de kas was het blad veel grover, de planten gestrekter en zwaarder, terwijl het aandeel bloemgewicht vergelijkbaar was. Zie voorbeeldfoto hieronder van Don Amarillo.

In januari 2024 is een tweede demonstratieteelt gestart met dezelfde rassen. Met een aantal aanpassingen gericht op een compactere plantvorm. Aan het begin van de teelt is de lange-dag fase een week verkort. Ook wordt één van de roltafels geteeld met een ander (veenvrij) substraat geleverd door van der Knaap. In teeltronde 1 bleek dat de energiezuinige manier van telen leidt tot een weinig verdampend gewas en dat de potten lang nat staan. Het doel van het nieuwe substraat is dat het eerder afdroogt. Na afloop van de proef in maart zal wederom de kwaliteit van de planten worden beoordeeld en het energiegebruik worden geanalyseerd.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van Kas als Energiebron en de gewascoöperatie Kalanchoë. Het onderzoek is gefinancierd door Kas als Energiebron, de gewascoöperatie Kalanchoë, Agrolux Nederland B.V. en Ludvig Svensson. De uitvoering is door Plant Lighting i.s.m. Delphy Improvement Centre. De proef wordt intensief gevolgd en begeleid door telers vanuit de landelijke commissie Kalanchoë.

Daphne Ruiter (Plant Lighting B.V.)

Glastuinbouw Nederland - © 2024