‘Knelpuntenlijst Plantgezondheid’ handvat voor mogelijke oplossingen

Team Plantgezondheid werkt binnen Glastuinbouw Nederland aan oplossingen voor een groot aantal knelpunten. De lijst is door de Coördinatoren Effectief Middelen en Maatregelenpakket (CEMP) opgesteld en bevat de twaalf belangrijkste knelpunten in de glastuinbouw over de grote diversiteit aan gewasgroepen heen. Ook is een zevental gewasspecifieke knelpunten opgesteld. De lijst is onlangs teruggekoppeld en geaccordeerd door de Ondernemersgroep Plantgezondheid van Glastuinbouw Nederland.

Het zal duidelijk zijn dat naast deze relatief korte lijst van knelpunten eigenlijk veel meer ziekten en plagen spelen. De diverse glastuinbouwondernemers ondervinden op dit moment daadwerkelijk een worsteling om ziekten en plagen in hun teelten afdoende te beheersen.
Wel is het belangrijk om deze beknopte lijst te zien als een voor de CEMP-coördinatoren belangrijk handvat om met de diverse stakeholders, zoals toelatingshouders, onderzoekers en ook de overheid, het gesprek aan te gaan hoe oplossingen te vinden voor deze knelpunten.

Oplossingsroutes zijn divers
De lijst vormt ook een goede leidraad voor besprekingen met producenten van de biologie, gewasbeschermingsmiddelen of overige hightech oplossingsrichtingen. Het document geeft goede voeding aan het gesprek of er oplossingsrichtingen op de korte of langere termijn beschikbaar komen.
Indien er mogelijkheden zijn om knelpunten op te lossen middels het verkrijgen van een registratie van een gewasbeschermingsmiddel voor een kleine teelt, is veelal een beroep mogelijk op het Fonds Kleine Toepassingen. Bijvoorbeeld om residustudies in een kleine teelt als radijs te bekostigen. Niet voor elk knelpunt is een gewasbeschermingsmiddel een oplossing. Ook ontstaan door het krimpende pakket aan gewasbeschermingsmiddelen steeds nieuwe knelpunten. Om deze vicieuze cirkel te doorbreken, is het ook zeer belangrijk met deze lijst input te kunnen geven aan bestaande en nieuwe onderzoeksrichtingen om het gewasbeschermingssysteem robuuster te maken.

Klik hier om de geactualiseerde lijst te bekijken.

Jeannette Vriend

Glastuinbouw Nederland - © 2024