Pilot tomaat telen zonder zwavel van start

In de tomatenteelt is plantgezondheid een belangrijk onderwerp. Het wordt op bedrijven een steeds grotere uitdaging. De inkrimping van het middelenpakket en nieuwe ziekten en plagen maken het niet makkelijk. Om de uitdagingen beter aan te kunnen in de toekomst is Glastuinbouw Nederland − in nauwe samenwerking met de gewascoöperatie tomaat, Biobest Nederland, Bioline Agrosciences en Vertify − een pilot gestart. Doel daarvan is het effect van twee biologische bestrijdingsstrategieën in de onbelichte tomatenteelt te demonstreren in twee afzonderlijke kascompartimenten.

Foto: De pronematus roofmijt (foto: Biobest Group/Ward Stepman)

De pilot start deze week (week 4) en loopt tot eind oktober, zodat deze een volledige tomatenteelt nabootst. Echter zonder inzet van zwavel: zwavel heeft namelijk een nadelig effect heeft op veel natuurlijke vijanden. In plaats hiervan zal een geheel andere strategie gevolgd worden, met introducties van roofmijten voor de beheersing van tomatengalmijt en meeldauw.

Zal de tomatengalmijtbeheersing met de roofmijtsoort Pronematus ubiquitus voldoende zijn?
Tomatengalmijt is een schadelijke mijt die in de tomatenteelt lastig te beheersen is. Omdat in deze pilot geen zwavel wordt gebruikt, kan de roofmijtsoort Pronematus ubiquitus van Biobest worden ingezet tegen tomatengalmijt.. Doel is te bewijzen dat hiermee een alternatieve beheersingsstrategie op tomatengalmijt mogelijk is. Deze roofmijt is nog niet op grote schaal beschikbaar. De pilotproef is een kans om het effect van Pronematus ubiquitus te demonstreren.

Alle andere plagen biologisch, ook de Turkse mot
Doel van de pilot is om tegen alle plagen in de tomatenteelt − dus ook tegen bladluis, kaswittevlieg, spint en Turkse mot − een effectief systeem met biologische bestrijders in te zetten. In één kascompartiment wordt met Macrolophus pygmaeus gewerkt en in een ander compartiment wordt deze achterwege gelaten. De Turkse mot gaat hier beheerst worden door een slow-release systeem van Trichogramma’s van Bioline.

Meeldauwbeheersing anders
Omdat er geen zwavel wordt ingezet, verdient de meeldauwbeheersing in de pilot extra aandacht. Van de roofmijt Pronematus ubiquitus is bekend dat deze zich ook voedt met meeldauw en de schimmel zodoende kan onderdrukken. Als het nodig zal zijn wordt aanvullende beheersing op meeldauw met groene middelen gedaan. Het ras dat voor deze pilot is aangeplant, is Annico Cove, met een hoge resistentie tegen TOBRFV.

Tomatentelers zelf intensief betrokken bij deze pilot
Om deze onbelichte tomatenteelt zo goed mogelijk te laten verlopen, is ook een actieve begeleidingscommissie vanuit de landelijke tomatencommissie betrokken bij de pilot. Wekelijks zal input gegeven worden aan het teeltproces. De commissie zal samenwerken met de overige deelnemende partijen (Biobest, Bioline, Vertify en Glastuinbouw Nederland).

Financiering van deze pilot
De pilot wordt uitgevoerd in het kader van het pilotprogramma Kas als Ecosysteem. Het wordt voor de helft gefinancierd uit het praktijkprogramma Plantgezondheid en stichting Kennis in je Kas (KijK) en voor de helft door de gewascoöperatie Tomaat. Daarnaast is er een aanzienlijke in-kind bijdrage vanuit de betrokken partijen Biobest en Bioline. Zij verzorgen de inzet van de biologische bestrijders, monitoringsuren en verslaglegging. De demonstratie wordt bij Vertify uitgevoerd (locatie Demokwekerij Zwethlaan).

 

 

Jeannette Vriend

Glastuinbouw Nederland - © 2024