Vonnis functiewaardering pakt slecht uit voor tuinder

Onlangs is er een vonnis uitgesproken door de rechtbank in een zaak die door een aantal werknemers tegen een glastuinder was aangespannen. De zaak ging over de indeling in salarisgroep C of salarisgroep B van de CAO. De ondernemer trok helaas aan het kortste eind.

De tuinder was het niet eens met een uitspraak van de beroepscommissie die op grond van artikel 33 van de cao kan worden ingesteld bij geschillen over waardering van de functie. De werkgever is zowel door de beroepscommissie als door de rechter, waar in beide gevallen een onafhankelijk deskundige de situatie heeft beoordeeld, in het ongelijk gesteld.

Nabetaling
Het gevolg is dat de werkgever enkele duizenden euro’s loon moet nabetalen. Essentie van de zaak is de waardering van de functie in relatie tot de inschaling in het loongebouw van de cao. De vraag was of de medewerkers als medewerker glastuinbouw 1 (groep C in de CAO) of als medewerker glastuinbouw 2 (groep B in de CAO) moesten worden aangemerkt.

De telling van het aantal taken dat de werknemers uitvoeren en of er sprake is van direct leiding en toezicht is bepalend voor de indeling in functieschaal. Hoe meer individuele taken, hoe meer punten, hoe groter de kans dat de grens wordt bereikt om in een hogere groep te worden ingedeeld. De mate van zelfstandig werken speelt daarbij ook een rol. Gaat het om 3 tot 8 individuele werkzaamheden dan is het groep B. Gaat het om 8-15 individuele werkzaamheden, dan is het groep C.

Hoger beroep
De rechter was van mening dat bepaalde werkzaamheden niet als één handeling mochten worden gezien, maar als losse handelingen moesten worden aangemerkt. De systematiek van het indelingssysteem (ORBA genaamd) kunt u hier terugvinden.

LTO Glaskracht beoordeelt het vonnis in relatie tot mogelijke gevolgen voor de sector. Zodra wij meer weten komen wij hier op terug. De ondernemer heeft tot eind oktober om te beslissen of hij in hoger beroep gaat. Indien het belang voor onze sector groot genoeg geacht wordt, besluit LTO Glaskracht eventueel om hierbij ondersteuning te verlenen. 

Glastuinbouw Nederland - © 2024