Zwakke cellen en Botrytis bij tomaat

Beschrijving

In dit project wordt de samenhang tussen uitgroei en uitgroeisnelheid van zeer jonge bladeren, de vochtsituatie (VD en verdamping), de plantbalans en de Ca opname en distributie in de tijd, in relatie tot het optreden van Botrytis onderzocht. Het onderzoek is verdeeld in fasen.

Resultaten

Bladrandjes ontstaan door een lokaal tekort aan Ca, waardoor verzwakte cellen ontstaan. Ca is essentieel voor de stevigheid van zowel celwanden als celmembranen. Zwakke cellen gaan niet direct dood, maar 'knappen' bij stress, meestal door een vochtschok of doordat de interne Ca huishouding wordt ontregeld. Botrytisinfectie ontstaat dan makkelijker mede omdat er celvocht weglekt.

Bij de Ca opname en transport vervullen hoge plantbelasting, voeding, maar vooral verdamping en worteldruk hoofdrollen. Omdat al deze factoren spelen is het geheel zeer complex. Bladrandjes voorkomen kan door bevorderen van Ca opname, zoals het vermijden van hoge plantbelasting. Daarnaast door de verdeling naar jonge groeiende delen te stimuleren via het bevorderen van de verdamping van de groeiende delen van het gewas. Tenslotte moeten klimaatschokken in perioden van een zwak gewas worden vermeden.

Projectnummer 14246
Looptijd 01-12-10   -   01-10-12
Afgerond Ja
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

LOX tegen Plagen

Lopend

Doel: Het doel van dit project is plaagvrij materiaal (plant, substraat etc.) door middel van verstikking van plagen na het wegnemen van zuurstof uit…

Glastuinbouw Nederland - © 2024